събота, 3 март 2018 г.

„Американският любовник“ от Роуз Тримейн

13 разказа. 13 малки вселени, в които читателят се пренася и, макар и за кратко, изживява нещо специално. Това е „Американският любовник“ от Роуз Тримейн (ICU, 2017).
Всяка история в сборника е необичайна, а формите на любов, които авторката ни показва са много различни от класическите любовни истории, с които се сблъскваме под път и над път.

Сборникът е като една въртележка от  страст, любовни разочарования и разбити сърца. В съдбите на героите се преплитат още смъртта, тръпката от забранената любов, неосъществените мечти, болката от загубите и копнежът за щастие и ново начало.

Сборникът е своеобразно пътешествие във времето, читателят прекосява различни времеви периоди – от края на XIX век до наши дни, а мястото на действие непрекъснато се сменя – от Париж, Лондон и Барселона до затънтеното руско градче Астапово.

В „Американският любовник“ присъстват много теми, разнообразни места и герои. Стилът на Тримейн бързо увлича, а читателят остава съпричастен.
Историите са нестандартни, но завладяващи. Там са не само първото влюбване на две момичета, опияняващите спомени за миналото на Бет и монотонността и безсмислието в ежедневието на обикновените хора от Астапово. „Американският любовник“ ни среща и с велики писатели като Дафни дю Морие и историята зад нейния роман „Ребека“ и дори граф Толстой, който на стари години е тръгнал да бяга от жена си.
Ако сте скептични към сборниците с кратки разкази, британската писателка бързо ще ви накара да промените мнението си.


– Дени                        

Няма коментари:

Публикуване на коментар