вторник, 8 май 2018 г.

Философията на ,,Другата" в живота на един мъж от Васил Панайотов

Красива любовна история? История за предателството на един мъж към вярната му съпруга? Любовен триъгълник?

Това е разказ за събитията, последвали намесването на трети човек в любовното партньорство между двама. Намесването на ,,Другата" (изд. ,,Сиела",2018). Разказ за предисторията на една двойка и събитията довели до любовен триъгълник.

,,Когато обичаш някого, изневярата не е достатъчен повод за раздяла. Трябва много повече от това мъжът ти да прави случаен секс с някоя за да решиш занапред да не ти е вече мъж. Раздяла заради сексуална авантюра принизява връзката до причината за раздялата. А връзка, базирана на секс, не е нищо повече от сексуална връзка. Такава човек би могъл практически да осъществи с всеки. Връзката между Магда и Стефан била специална и ако нещо толкова прозаично можело да я разруши, значи не е била чак толкова специална. Изневярата е предателство, но само когато предаваш сърцето, а не половите органи."

Васил Панайотов създава изцяло своя философия за отношенията между мъж и неговата жена, отношенията между мъжа и новата му жена и възприятието за любов и обич. Тъй като самият писател признава, че историята е вдъхновена от реални събития, може би просто изказва своята лична философия. Всяко изречение е точно на мястото си спрямо всяко предходно и всяко следващо, така че всичко да остане ясно и добре изказано. На мен ми приличаше на нещо като енциклопедия за разликата между любовта и обичта и отношенията между хората. Енциклопедия, поднасяща обясненията между рамките на интересна история, държаща читателя на нокти през цялото време. Размишленията и случките в книгата са така представени, че финалът изобщо не подлежи на отгатване. Четейки книгата, човек потъва толкова много в един интимен свят на мисли и съмнения (които провокират собствени такива у читателя), че дългоочакваното развитие на историята успява да остане пълна загадка. Финалът е толкова фрапиращ, че бас ловя - никой, който е прочел книгата, не е успял да отгатне развръзката, преди да стигне до нея. И за това допринася странното (казвам такова, защото не съм сигурна, че ми допадна; бях потресена от развоя на събитията) въображение на писателя и оплетеното разгръщане на философията му.

Горещо препоръчвам тази книга, не заради художествената й история, а заради стила на автора. Всяко действие,всяко решение и всяка мисъл са обяснени подробно и анализирани правдоподобно. И когато някой не е съгласен с философията на ,,Другата", думите по страниците са способни да провокират мисловната дейност у човека и изграждането/изясняването на неговата собствена философия по въпросите, разгърнати между тези две корици.
                                                                                        - Ивана

Няма коментари:

Публикуване на коментар