понеделник, 7 май 2018 г.

Трансформации в жанровия разказ

Момче, което бяга от семейството си в гората, но и там не намира нищо добро, гигантски червей, разпит, напомнящ на „Интервю с вампир“, древен амулет, водещ до обсесии, зомби апокалипсис и подкожни паразити – кинокритикът и издател Благой Иванов изненадва с впримчващи сюжети и неочаквани обрати, от които могат да те побият тръпки.

„Трансформации“ от Благой Д. Иванов (издателство „Orange books“, 2018) е поредният дебют в художествената литература, който разбива клишето, че българските автори не струват и вярвам, че с него Благой успява да допринесе за жанровата лирература у нас. В сборника откриваме 20 разказа с разнообразни идеи и сюжети. А общото между всички, както подсказва и заглавието, са различните форми на трансформация, емоционална или физическа, през която преминават героите на разказите.

Сборникът съчетава както типични за различните поджанрове на ужаса теми с фантастични и трилърови елементи, така и някои по-различни и по-сюрреалистични идеи. Ето защо разказите, определяни като хорър, всъщност за мен са много повече.
Дори и да не сте големи фенове на хорър жанра, в „Трансформации“ има за всеки по нещо –  разкази, вдъхновени от киното или от писатели като Стивън Кинг, Ан Райс и Клайв Баркър; изцяло научнофантастични разкази; а може да откриете и няколко мрачни и емоционални сюрреалистични разкази.


Едни от разказите в сборника, които ми направиха най-силно впечатление, бяха по-абстрактните като „Искам да ме мразиш“, „Сърцето на Бог“ и „Изстиващ дом“. В тях откривам известна разлика в стила и дълбоки философски размисли – нещо, което определено ми допада. Други разкази, които ми станаха любими са „Роди се злодей“, „Паразит“ и „Апокалиптично“. Имаше ги, разбира се, и моментите, в които се питах какво по дяволите се случва в главата на Благой...

Разказите в „Трансформации“ са пълнокръвни, с добре изградени персонажи и много различни един от друг. Благой е създал 20 малки вселени, всяка от които грабва и носи на читателя очакване за ужаса, който дебне зад ъгъла. Там са добре познатите за хорър жанра живи мъртви, вампири и върколаци, както и темата за апокалипсиса и края на света.
Така че, ако сте фенове на жанровата литература, предизвиквам ви да оставите предразсъдъците относно родната такава и да прочетете „Трансформации“. Удоволствието ви е гарантирано. А за да може то да е още по-пълно, допринасят невероятните илюстрации на талантливата Кристина Стоянова.


– Дени                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар