вторник, 27 март 2018 г.

„Училището за Добро и Зло“ от Соман Чейнани

Готови ли сте за едно шеметно приключение в света на вълшебните приказки? Ако обичате истории за принцове, принцеси и вещици или сте фенове на young adult фентъзи поредиците в духа на „Хари Потър“ (защото кой не е?!?), то тогава „Училището за Добро и Зло“ от Соман Чайнани (изд. „Сиела“, 2018) е история, която определено ще ви погълне и няма да можете да оставите.

Имало едно време,

Всяка приказка започва така.

Отвличанията в Гавалдън започнали преди двеста години. На всеки четири години изчезват по две деца– едното красиво и добро, а другото – грозно, различно и отритнато от всички.
Жителите вярват, че отвличанията извършва Директора на мистериозното Училище за Добро и Зло – място, където добрите деца биват обучавани да станат принцове и принцеси, а лошите – вещици и злодеи.

На Софи и Агата им предстои да разберат дали това е просто легенда или е истина.
Двете най-добри приятелки са пълни противоположности. Софи, с нейните розови рокли, стъклени пантофки, дълги руси къдрици и „добри дела“, е префектна за Училището за Добро. Агата от своя страна пък е с черна коса, облечена от глава до пети в черно, има котка и мрази хората – съвършена за Училището за Зло. Принцеса и вещица.

Съдбата обаче има други планове за тях. Софи е захвърлена в Училището за Зло, където се изучава Загрозяване, Смъртни проклятия и История на злодейството, а всичките й съученици са грозни и ненавиждат хората. Агата пък попада в Училището за Добро, заобиколена от момичета, които, също като Софи, мечтаят да станат принцеси и да срещнат своя принц.

Всички са убедени, че е станала грешка. Няма как едно красиво и мило момиче да е вещица, а друго, грозно и недружелюбно – принцеса. Но дали наистина двете просто са си разменили местата, или това е първата стъпка към това да открият истинската си същност?

Двете най-добри приятелки се изправят една срещу друга, доброто срещу злото. В света на приказките те са обречени да бъдат не приятелки, а смъртни врагове. Едната не спира да прави опити двете да се върнат у дома, където могат да бъдат заедно, а другата – да отиде в „своето“ училище и да намери своя щастлив край.

Историята на двете момичета е изпълнена с хиляди неочаквани обрати. Неспиращото действие ще ви накара да прочетете книгата на един дъх и след това да ви се иска да не е свършвала. Но спокойно. „Училището за Добро и Зло“, която излезе съвсем скоро на българския пазар, е само началото на една поредица.

Ако все още не сте се hype-нали достатъчно, ще ви кажа, че това не е обикновена вълшебна приказка. В края няма да откриете „И заживели щастливо...“.
„Училището за Добро и Зло“ е история, в която на пръв поглед всичко изглежда нормално, но както Софи и Агата са пълни противоположности, така и вашите очаквания ще се окажат обратни на реалността. Соман Чайнани е изградил една приказна история за приятелството и любовта, в която добро и зло се срещат, за да може всеки за да открие своята истинска същност, далече от илюзиите и очакванията на хората около него.



– Дени                                               

2 коментара:

  1. Ето и линк към официалната фен страница на поредицата "Училище за добро и зло" - https://www.facebook.com/Поредицата-Училището-за-Добро-и-Зло-Соман-Чейнани-1831818277122638/

    ОтговорИзтриване
  2. Някой знае ли къде има 3та и 4та част с бг превод

    ОтговорИзтриване