събота, 6 януари 2018 г.

„Малката книжарничка край Сена” от Ребека Рейзин

Любов, Париж, Коледа, книги... „Малката книжарничка край Сена” е перфектното четиво за коледните празници.


 Сара живее в провинциалното амерниканско градче Ашфърд, където прекарва дните си в малката си книжарничка, потопена в магията на книгите. Няколко дена преди Коледа нейната приятелка Софи, която притежава книжарница в Париж, й предлага да си разменят местата. Софи отчаяно иска да избяга от страданията си по бившия й приятел. Сара решава да излезе от черупката си,  да се отдаде на живота извън книгите и най-сетне да изживее своята мечта да отиде в Париж. Приятелят й Ридж, журналист на свободна практика, пътува из целия свят и рядко се застоява на едно място, затова Сара лесно решава да замине за Париж и да започне своето собствено приключение. 

С пристигането си в Париж обаче Сара веднага се сблъсква с трудностите на управляването на голяма книжарница. Персоналът не я взима на сериозно, продажбите падат, тя трябва да работи до пълно изтощение, на което не е свикнала, не й остава време да чете, а на всичко отгоре някой краде от касата. Сара разбира, че за да се справи с проблемите в книжарницата, трябва да покаже на хората, че тя не е просто стеснителното момиче от малко американско градче.

Любовта също не й върви. Приятелят й Ридж е Бог знае къде и следва мечтите си, а празниците наближават. На Сара не й остава нищо друго освен да се отдаде на своето приключение в Париж. Постепенно тя намира нови приятели, посещава красивите кътчета на Париж, познати само на местните, и най-важното – открива себе си. 

„Малката книжарничка край Сена” от Ребека Рейзин (ИК „Сиела” 2017), за разлика от повечето романтични романи, не е изпълнена с клишета, което беше изключително приятна изненада за мен. Това е една очарователна, стопляща сърцето история за любовта към книгите и към близките хора, за приятелството, за красотата на Париж, и най-вече за промяната, която човек трябва да претърпи, да излезе от черупката си, да придобие самочувствие и да започне да живее живота си пълноценно и извън книгите.


                                                                - Дени                              

Няма коментари:

Публикуване на коментар