понеделник, 2 април 2018 г.

,,Софийски магьосници" от Мартин Колев или една друга София, някак си вълшебна...

Популярна като ,,българската версия на Хари Потър“, книгата ,,Софийски магьосници“ (изд. Сиела, 2017) излезе тъкмо навреме, за да ни покаже как един магьосник зорник се възмущава от билетчето за градски транспорт, което вече е 1,60 лв (и обичайната магическа битка между доброто и злото, разбира се. Да не си помислите, че цялата книга е за един маг, тюхкащ се за цената на билетчето ха–ха).

,,Билетчето на Свилен беше от последната партида, произведена в София. За съжаление, тогавашните билетчета доста се различаваха от сегашните и приличаха на изрязани от първолак с ножичка. На билетчето с червено мастило пишеше СД ,,ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ", последвано от цена, която сега звучеше като шега - 4 стотинки. Все пак при по-податливите на внушение контрольори номерът минаваше, защото хартията беше напръскана с миражна есенция. За останалите Свилен си имаше допълнителни заклинания.“

Абе, най-добре е да хване магическия трамвай номер 32. Не сте чували за такъв трамвай ли? А за ,,Шестото кьоше“? А стига бе, а улица  ,,Лъжовна“? Май не познавате много добре София... Добре, че е Мартин Колев да ни покаже една друга София - тази на тайните улички, горна и долна София, земна София, пълна със заклинания, пречещи на хората да виждат магическата й страна и другите особености, които не можете да разпознаете, освен ако не сте магове (или не прочетете книгата).

Това е от онези книги, в които леко се зачиташ и още преди да си се осъзнал, си ги преполовил. Изключително развлекателна, много забавна, интересна. Това, което не ми хареса, беше, че нещата се случваха леко претупано - някак си по една случайност доброто намираше пряк път до победата, а пък героите можеха да са една идейка по-развити, но като цяло останах изключително доволна. Все пак това е дебютният роман на автора, а вече успя да ме накара да чакам с нетърпение неговите нови книги, което ми напомня, че съвсем скоро излиза и ,,Софийски магьосници 2 - В сърцето на Странджа“.

В началото заглавието изобщо не ме грабна и мислех, че ще е някакво жалко подобие на любимия ни магьосник с белег от светкавица на челото, но напълно сгреших. Книгата е страхотна, а идеята магията да се случва на толкова познато място е велика. Много готино ми стана, докато четях че маговете минават през моята улица или се сражават на място, което посещавам редовно (разбира се, преди това са направени куп заклинания, за да не могат обикновени хора като нас да ги видят). В тази книга определено София оживя пред очите ми, докато четях, но в една друга светлина, някак си вълшебна...

                                - Ивана

Няма коментари:

Публикуване на коментар