сряда, 21 февруари 2018 г.

,,Паника"


Първото, което прочетох от тази писателка, беше трилогията ,, Делириум - Пандемониум - Реквием". И трите книги прочетох наведнъж, защото Оливър има доста лек стил, който те увлича и те кара да не можеш да оставиш писанията й. Честно казано, някои от идеите й не са толкова оригинални - като невъзможна любов в град, където любовта е болест  (,,Делириум"), но писателката има таланта да направи така, че дори и най-обикновената история да те грабне и да не те пусне от клишираните си нокти.

Четейки ,,Паника" (изд. Enthusiast, 2016), веднага се сетих за игралния филм ,,Nerve" от 2016. Във филма тийнейджъри играят игра, преминавайки през ужасни и опасни изпитания, като получават пари за всяко изпълнено. В книгата участниците се събират и всички изпълняват едно общо предизвикателство, като с всяко следващо рискът става все по-голям и труден за поемане, докато накрая не остане един и не вземе голямата парична награда. ,,Паника" всъщност се нарича играта, която е доста опасна и е само за ,,смелите".

,,Смелостта се състоеше в това да продължиш напред въпреки всичко."


Илюстрация – Ивана
Историята проследява развитието на трима най-добри приятели и едно момче - ново
попълнение към отбора им. Писателката отделя доста време за своите герои и техните взаимоотношения. Книгата не се върти само около ,, Паника", а и около личния живот на младежите, което прави цялата обстановка и случките да изглеждат съвсем реалистични. Чрез техните истории, авторката поставя темите за любовта, семейството, отмъщението, приятелството и егоизма. За толкова малко страници доста успях да се привържа към героите, и към лошите и към добрите им страни.

Разкриват се ужасни и неподозирани тайни, има напрегнатост, има увлекателност и реалистичност. Сякаш читателите също участват в играта и са заедно с героите.
Докато я четях имах чувството, че и аз излизам с героите, и аз се смея и страдам с тях, и аз участвам в ,,Паника" заедно с тях.

Перфектното развлекателно четиво!

                                           - Ивана

Няма коментари:

Публикуване на коментар